Veilig messen slijpen met een wetsteen

In dit artikel bespreken we hoe je jouw messen op een veilige manier kunt slijpen met behulp van een wetsteen.

Inleiding

Messen zijn essentiële gereedschappen in de keuken, maar na verloop van tijd worden ze bot en minder efficiënt. Het regelmatig slijpen van je messen is van groot belang om ze in topconditie te houden. Een wetsteen is een uitstekend hulpmiddel om je messen weer vlijmscherp te maken. In dit artikel gaan we dieper in op het veilig slijpen van messen met behulp van een wetsteen, en geven we praktische tips om dit proces op de juiste manier uit te voeren.

Waarom is het slijpen van messen belangrijk?

Voordat we ingaan op het gebruik van een wetsteen, is het belangrijk om te begrijpen waarom het slijpen van messen zo cruciaal is. Botte messen kunnen gevaarlijk zijn omdat ze moeilijk door voedsel snijden en gemakkelijker kunnen wegglijden. Dit vergroot het risico op snijwonden en ongelukken in de keuken. Bovendien kan het snijden met een bot mes het voedsel beschadigen en de presentatie van je gerechten negatief beïnvloeden.

De juiste wetsteen kiezen

Het kiezen van de juiste wetsteen is een essentiële eerste stap. Bij Maestre bieden we verschillende soorten wetstenen, variërend in korrelgrootte en materiaal. Grovere korrelstenen (bijv. 1000 grit) zijn geschikt voor het verwijderen van kleine beschadigingen en het vormgeven van het lemmet, terwijl fijnere korrelstenen (bijv. 6000 grit) geschikt zijn voor het polijsten en afwerken van het mes. Daarnaast zijn er natuurlijke en synthetische wetstenen. Synthetische wetstenen zijn over het algemeen gemakkelijker te gebruiken en bieden consistente resultaten.

Stapsgewijze handleiding voor het slijpen van messen

1. Maak de wetsteen klaar

Voordat je begint met het slijpen van je messen, moet je de wetsteen voorbereiden. Plaats de wetsteen op een stabiel oppervlak en zorg ervoor dat deze goed bevochtigd is. Dit voorkomt dat het mes vastloopt of beschadigd raakt tijdens het slijpen.

2. Houd het mes op de juiste manier vast

Houd het mes stevig vast met je dominante hand. Plaats je duim op de rug van het lemmet en wijs- en middelvinger aan de andere kant. De rest van je vingers moeten het handvat vasthouden. Houd het mes onder een hoek van ongeveer 15-20 graden ten opzichte van de wetsteen.

3. Begin met het slijpen

Beweeg het mes met lichte druk over de wetsteen in een vloeiende beweging. Begin bij de hiel van het lemmet en beweeg naar de punt toe. Herhaal deze beweging meerdere keren aan beide zijden van het lemmet. Zorg ervoor dat je gelijkmatig druk uitoefent en een consistente hoek aanhoudt.

4. Controleer je vooruitgang

Om te controleren of het mes scherp genoeg is, kun je het voorzichtig tegen je nagel of een vel papier laten glijden. Als het mes gemakkelijk snijdt zonder te slippen, ben je op de goede weg.

5. Polijst het lemmet

Na het slijpen kun je het lemmet polijsten door lichte druk uit te oefenen en het mes meerdere keren over de fijnere korrelzijde van de wetsteen te bewegen. Dit zorgt voor een extra scherpte en een gladde afwerking.

Tips voor veilig messen slijpen

 • Wees geduldig en neem de tijd om het slijpproces zorgvuldig uit te voeren.
 • Houd je aandacht bij het slijpen en laat je niet afleiden.
 • Gebruik een snijplank of een slijphulp om het mes veilig op zijn plaats te houden.
 • Oefen niet te veel druk uit om overmatige slijtage te voorkomen.

Conclusie

Het slijpen van messen met een wetsteen is een waardevolle vaardigheid die elke keukenliefhebber zou moeten beheersen. Door je messen regelmatig te slijpen, blijven ze scherp, veilig en efficiënt in gebruik. Volg de stappen en tips in dit artikel om je messen in topconditie te houden en geniet van moeiteloos snijden in de keuken.

Veelgestelde vragen

 1. Hoe vaak moet ik mijn messen slijpen?
  Het wordt aanbevolen om je messen elke 1-2 maanden te slijpen, afhankelijk van het gebruik.
 2. Kan ik een slijpmachine gebruiken in plaats van een wetsteen?
  Ja, een slijpmachine kan worden gebruikt, maar het vereist voorzichtigheid en precisie om overmatig slijpen te voorkomen.
 3. Wat zijn enkele veelvoorkomende fouten bij het slijpen van messen?
  Te veel druk uitoefenen, een verkeerde hoek hanteren en het overslaan van het polijst proces zijn veelgemaakte fouten.
 4. Is het slijpen van messen gevaarlijk?
  Het slijpen van messen kan gevaarlijk zijn als je niet voorzichtig bent. Zorg ervoor dat je je volledig concentreert tijdens het proces.
 5. Kan ik een bot mes zelf slijpen of moet ik het naar een professional brengen?
  Met de juiste techniek en een wetsteen van Maestre kun je een bot mes zelf slijpen. Als je twijfelt, is het echter beter om het door een professional te laten doen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het slijpen van messen met een wetsteen of over onze producten? Stuur ons dan gerust een berichtje en we voor zien je graag van advies. 

De waardering van maestre.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 54 reviews.